Sisustus

Asbestikartoitusta ja ylläreitä

1.1.2016 astui voimaan laki, joka määrää asbestikartoitukset pakolliseksi jos remontissa puretaan rakenteita, joissa voi olla asbestia. Asbesti on ohutta kuitua, joka koteloituu keuhkoihin.  Se ei ole vaarallista mikäli rakenne on ehjä, mutta rakenteen rikkoontuessa jopa yksi kuitu riittää aiheuttamaan vakavia terveyshaittoja, kuten syöpää, keuhkopussin paksuuntumaa ja pölykeuhkosairautta. Hengitysliiton sivuilla on lisää tietoa asbestin terveyshaitoista. Hyvä siis, että asbestikartoitukset ovat tulleet pakolliseksi. Tämä koskee kaikkia ennen vuotta 1994 valmistuneita rakennuksia ja näin ollen myös minun vuonna 1979 valmistunutta asuntoa. Finlexin sivuilta voi lukea lisää tästä lakimuutoksesta.

Minun remppakohteesta otettiin näytteet keittiön välitilan laatoitus ja sauma-aineesta, lattian muovimaton liimasta, tasoitteesta, kylpyhuoneen lattian sauma-aineesta ja laatoituksen kiinnityslaastista, sekä kylpyhuoneen lattian laatoituksen alta paljastuneesta muovimatosta ja kiinnitysliimasta. Näytteet tutkittiin polarisaatiomikroskoopilla ja jos näytteet olisivat sisältäneet kuituja, ne tunnistettaisiin dispersiovärjäyksen avulla. Perjantaina eli eilen tuli tutkimustulokset ja rakenteista ei löytynyt siis asbestia, hurraa!

IMG_3861.JPG
Kylppärin näytteenottopaikka.

Eilen aloitettiin myös vanhojen kaappien purkaminen ja kattojen maalaaminen. Kaappien takaa paljastui luonnollisesti yllätyksiä ja Gyproc-seinien laittaminen lienee ajankohtaista. Kaappien taakse ei ole laitettu turhan siistiä pintaa.. Pienemmän makuuhuoneen kaappien takaa paljastui kantavan palkin ja seinän väliin jäävä rako. Tästä inspiroituneena harkitsen laittavani rakoon tasot ja näin siitä tulisi minikirjahylly.

Pikkumakkari_muokattu.jpg

IMG_3895

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylläolevissa kuvissa ei ainakaan ole esikatselun perusteella kuvatekstejä, en tiedä miksi ne eivät näy enkä jaksa taistella asian kanssa. Jokatapauksessa, ensimmäisessä on näkymä pikkumakkarin ovelta ja vanhojen kaappien kulmaa näkyvillä. Toisessa kuvassa kaapit purettu ja hurmaava pikkukolo paljostunut, jota en haluaisi peittää! Tänään pääsen kysymään konsultaatioapua urakoitsijaltani, onneksi hän on aina mukana minun oudoissa ideoissani 🙂

Olen tässä yrittänyt pohtia huonekalujen sijoitusta, tapetteja ja muuta, mutta koska suutarin lapsella ei ole kenkiä, ei sisustusarkkitehdilläkään ole kovin suunnitelmallista tämä touhu. Palkkatyöt vievät sen varran aikaa, etten ole ehtinyt panostaa omaan kohteeseen, joten etenen lähinnä intuitiolla ja asunnosta löytyvien ylläreiden ehdoilla. Toivoin, että voin aloittaa kylpyhuoneremontilla, mutta se siirtyy heinäkuun loppuun tekijän ollessa kiinni muissa työmaissa. Tärkeintä olisi nyt saada makuuhuoneet jonkilaiseen kuntoon, sillä minun täytyy kohta muuttaa remontin keskelle. Näitä olenkin nyt pohtinut, kuinka sijoitan kalustet ja mitä seiniä maalaan ja tapetoin. Teinkin nyt päätöksen, että laitan pienemmän huoneen makuuhuoneeksi ja isomman työhuoneeksi. Eihän makuuhuoneeseen mennä kuin nukkumaan, joten isomman huoneen neliöt ovat paremmin käytössä työhuoneena.

Pohja-sketch_päivitetty.jpg
Päivitetty pohjapiirros-luonnos.

 

Saatat myös pitää...