Sisustus

Loungen suunnittelu Matkukselle

Olen tehnyt Matkus Shopping Center -kauppakeskuksen kanssa yhteistyötä ja nyt päätin vähän kertoilla kuinka teen tilasuunnittelua. Matkukselle tuli taas tarvetta tilasuunnittelulle uuden oleskelutilan merkeissä. Avaan hieman suunnitteluprosessia tämän projektin tiimoilta. Aloitetaanpa työvälineistä. Tärkeimmät ovat kynä, paperi (millimetripaperi), laskin, kännykkä, kamera ja Macbook Pro. Retina-näytöllä. Suunnitteluohjelmista käytän tällä hetkellä Rhinocerosia ja Photoshoppia. Kannettava tietokone on minulle ehdoton, sillä pidän vapaudesta liikkua ja että voin ottaa työkoneen mukaan asiakastapaamisiin.

Ulkoa.jpg
Matkus Lounge Vol. 2 vielä lakanoiden takana.

Suunnittelutyön aloitan suunnittelutarpeen kartoittamisella ja hintatarjouksen tekemisellä. Kun raamit sovittiin ja hyväksyttiin, kävin paikan päällä ensimmäisen kerran. Tavallisesti käyn paikan päällä ennen hintatarjouksen antamista. Nyt tilat ja kalusteet olivat tuttuja, joten tein tarjouksen yhteydenoton perusteella.

Ensimmäisellä käynnillä katsottiin toimeksiantajan kanssa tarkemmin kohderyhmä ja käytettävissä olevat kalusteet ja hankinnat. Kyseessä on Ikean yhteydessä toimiva kauppakeskus, joten luonnollisesti tila kalustettiin Ikean tuotteilla. Tilan muunneltavuus oli tässä yksi tärkeimmistä asioista, joten se saneli aika pitkälti tilajaottelua ja kalustevalintoja. Tein tarkentavia kysymyksiä muun muassa värimaailmasta ja toiveista. Suoritin myös mittaukset ensimmäisellä käynnillä. Minulla on, tai oli, hieno laser-mitta, jolla on erittäin kätevää mitata etenkin suuria tiloja. Mitta meni sopivasti rikki ja otin noin-mitat rullamitalla. Lattia oli onneksi laatoitettu 40×40 cm laatoilla, joten käytin myös niitä apuna mittojen otossa. Tässä tapauksessa mittojen ei tarvinnut olla millintarkkoja, joten tämä systeemi toimi. Hain inspiraatiota tilassa ja yleensä löydän hyvin nopeasti punaisen langan, jonka ympärille alan suunnittelemaan kokonaisuutta. Tässsä tilassa hahmottui ensimmäiseksi tilan jaottelu ja luonnostelin ruttuiselle paperille karkean luonnoksen siitä, sekä toiminnoista ja kalusteista.

dsc_0006-2
Ensimmäinen luonnos sisältää myös tekstiä, jota on näin jälkikäteen hieman hankala tulkita.

Tein ensimmäisen luonnosmaisen esityksen ideoistani. Tähän käytin Adoben ohjelmia. En alkanut tässä alkuvaiheessa hiomaan ensimmäistä esitystä kovinkaan pitkälle, sillä haluan ensin kartoittaa nopeasti vastaavatko ideani odotuksia. Mielestäni olisi ollut turhaa ajankäyttöä alkaa hiomaan viimeisen päälle tajunnanräjäyttävää esitystä ennen tilajaon ja kalustehankintojen vahvistamista. Kun nämä oli hyväksytty yhteyshenkilön kanssa, tein ehdotuksesta tarkemman esityksen käyttäen Rhinoceros -mallinnusohjelmaa. Myös visualisointi on tehty Rhinon omalla renderillä, joka ei tosin ole ihan paras visualisointiin.

Lopullisen hyväksymisen ja kalustehankintojen lukkoon lyömisen jälkeen lähdin shoppailemaan kalusteita. Rakentelin tilan lähestulkoon itsenäisesti. Minusta onkin hyvä, että suunnittelija osallistuu paljon myös tilan rakennusvaiheessa, sillä matkan varrella sattuu aina ylläreitä tai tulee uusia ideoita. Käytännön työ antaa myös mukavaa vastapainoa suunnittelulle. Yhden päivän aikana sain toimia muun muassa suunnittelijana, kalusteiden kasaajana, siivoojana ja roudarina. Monipuolinen työnkuva on parasta!

Rakennuspäivien jälkeen täytyi tehdä vielä loppusilaukset. Katoimme yhteyshenkilöni kanssa viimeiset yksityiskohdat ja lisäykset. Valkoista seinäpinta-alaa oli paljon ja tila kaikui, joten keskustelimme myös mainosteippauksista ja julisteista. Kontaktoin mainostoimistoa ja esitin heille ehdotukset. Mainostoimistolta tuli esitys teippauksista, johon myös minä otin kantaa. Teippaukset näyttivät kyllä todella hyviltä. On mukavaa toimia ammattilaisten kanssa, sillä siinä korostuu asioiden jouheva eteneminen, selkeys ja vahvuuksien hyödyntäminen.

Lopuksi vielä loppusiivous siivouspalvelulta ja teippauksien paikoilleen laitto, niin tila on valmis avattavaksi joulukaudelle. Matkuksen kanssa on aina mukava tehdä yhteistyötä, sillä siellä ollaan todella avoimia uusille ja omaperäisille ideoille. Puhumattakaan henkilökunnasta, joiden kanssa on mukava työskennellä!

Tämä projekti eteni nopeasti ja oli todella helppo, sillä kyseessä oli tuttu asiakas ja tutut kalusteet. Lounge ehti avautua Matkuksen joulukauden avajaisiin, eli sinne voi mennä tutustumaan  tilaan ihan paikan päälle 🙂

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *