Yleinen

Matkailupäivitys: Tour de Eurovision

Kuten joku kavereistani vitsaili, että aionko kiertää kaikki euroviisumaat. En ihan kaikkia ehtinyt 12 päivässä, mutta aika monta kuitenkin. Tarkoituksena oli käydä mahdollisimman monessa maassa tuossa lyhyessä ajassa. Olin niin noheva, että kerrankin otin hinnan ylös reissun kokonaiskustannuksista. Tässäpä kirjoitus mitä tällainen reissu kustantaa, muutamalla vinkillä ja valokuvalla höystettynä.

Reitti: Helsinki, Suomi – Dubrovnik, Kroatia – Mostar, Bosnia-Hertsegovina – Belgrad, Serbia – Podgorica, Montenegro – Praha, Tšekki – Helsinki, Suomi

Screen Shot 2016-09-04 at 10.59.21.png
Google Maps-kartta reitistä, jonka matkustin busseilla.

Kustannukset:

Lentoliput: 357 € (Hki-Dubrovnik, Podgorica-Praha, Praha-Helsinki)

  • sisältää WizzAirin 40€ ryöstöhinnan rinkasta. Vaihtolennon takia jouduin maksamaan suuren laukun tuplana (ilmainen käsimatkatavara saa olla max. 5 kg). En muistanut miten surkea lentoyhtiö tämä on, niin ”halpojen” lippujen takia hairahduin. Asiakaspalvelu ei myöskään toimi, mikäli haluaa nyt vaikka selvitellä noita laukkujen hintoja.

Muu liikenne: 103 € (bussiliput Dubrovnik-Metkovitc-Mostar, Mostar-Belgrad, Belgrad-Podgorica)

  • sisältää shuttle bussin Dubrovnikin lentokentältä Vanhaan kaupunkiin (6 €) ja lentokenttätaksin Prahan kentälle (25 €). Pari bussia oli yön yli busseja, joten siinä säästi hostelliyöpymisen hinnan (joka ei ole paljon).
  • busseissa kannattaa varautua laukkumaksuihin. En tullut ottaneeksi erikseen niitä ylös, mutta pieniä summia ne olivat. Pitkän matkan busseissa myös vessamaksuihin kannattaa varautua.

Majoitus: 122 €

  • asuin hostelleissa jaetuissa huoneissa, majoitusten hinta oli edullista. Hinta sisältää myös kolme hotelliyötä Prahassa (noin 57 €).

Ruoka: 163 €

  • ostin aika monesti kaupasta ilta- ja aamupalat, joten tässä säästää. Prahassa tuli käytyä vähän paremmissa (lue: kalliimmissa) paikoissa, kun hemmottelimme itseämme serkun kanssa. Kertaakaan en kyllä itse kokannut ruokia.

Total: 763 €

Kannattiko?

Tekemäni bussimatkat olivat aika hurjia. Vähintään 10 tuntia bussissa, jossa ei ole vessaa. Näin jälkikäteen ajateltuna en lähtisi enää noille megapitkille bussimatkoille, vaan kulkisin lyhyempiä matkoja ja muissakin kaupungeissa kuin yhdessä / maa. Välimatkathan eivät ole pitkiä, mutta tiet ovat huonoja ja mutkikkaita, joten kulkeminen kestää. Lisäksi bussi pysähtelee parin tunnin välein noin 10-20 minuutiksi (mikä on ihan hyvä juttu vessojen kannalta). Jotenkin sitä on tullut mukavuudenhaluisemmaksi myös matkatessa, joten en ehkä (paino sanalla ehkä) tekisi toiste näin paljon bussissa istumista sisältävää reissua.. Tähän aikaan vuodesta, eli elokuussa oli muutama muukin turisti liikkellä ja suosituimmissa paikoissa oli jo hankala liikkuakin. Ajankohtaa kannattanee siis miettiä, ellei halua pyöriä turistimassojen mukana. Reissasin yksin Prahaan asti ja olo oli turvallinen koko ajan. Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja auttavaisia näillä kulmilla.

Tulipahan nyt kuitenkin käytyä monessa maassa, kuten alkuperäinen suunnitelma olikin. Upeita paikkoja, mukavia ihmisiä ja uusia kokemuksia! Sitten vielä muutamia kuvia reissun varrelta, saattaa sisältää myös joitakin vinkkejä käytönnän asioista. Kuvia klikkaamalla avautuu myös mahdolliset kuvatekstit.

Dubrovnik

Shuttle bus lentokentältä on kätevä ja kenttä on pieni, joten harhailuun ja etsimiseen ei kulu aikaa. Shuttle bus pysähtyy ekana Vanhakaupungissa eli Gradissa ja sitten bussiasemalla. Dubrovnik oli yllättävän kallis, joten olin ihan tyytyväinen että olin siellä vain yhden yön. Kaupunkiin ehtii kyllä tutustua siinäkin ajassa, ellei halua joka rantaa käydä koluamassa ja bilettämässä.

Lähdin bussilla Mostariin, matka kestää reilun pari tuntia. Olin hyvissä ajoin bussiasemalla ja koska olin löytänyt jonkin mystisen aikataulun, joka ei pitänyt paikkaansa, seuraavan suoran bussin lähtöön oli aika monta tuntia. Asemavirkailija sanoi, että voin ottaa bussin Metkovitciin ja sieltä Mostariin. Näin tein ja hyppäsin bussiin, joka 20 min ajon jälkeen hajosi ja siinä meni tunti odotellessa seuraavaa. Söimme viinirypäleitä parin Uusi-Seelantilaisen kanssa ja mietimme että sama kai se olisi siihenkin jäädä. Toisella puolen tietä oli ranta, toisella puolen hylätty talo, ympäristä täynnä viinirypäleitä, viikunoita ja muita herkkuja. No, bussi Metkovichiin saapui ja hyppäsin siihen parin paikallisen mummon kanssa. Metkovic on todella pieni asema ja koko kylässä on tuskin mitään. Jotenkin osasin spotata oikean bussin kohti Mostaria, joka sekin piti rajanylityksen jälkeen vaihtaa. Hieman arvellutti, sillä hinta oli todella edullinen ja bussi näytti todella rupuiselta. Päädyin kuitenkin Mostariin reilun kuuden tunnin matkustamisen jälkeen..

Mostar

Uskomattoman kaunis kaupunki! Lähes kaikkialla valuuttana kävivät Eurot ja Kroatian kunat. Varsin kätevää, sillä aina niitä kolikoita jää pyörimään, kun kuitenkin täytyy vaihtaa vähän paikallista valuuttaa. Etukäteen en muuten vaihtanut yhtään rahaa, vaan vaihdon pieniä summia tarpeen mukaan paikan päällä. Bosnia-Hertsegovinassa olisin halunnut ehdottomasti enemmän matkustella, mutta olin jo ehtinyt varata lipun Belgradiin etukäteen. Tarkoitus oli siellä tavata Budapestissä asuva ystävä, mutta hän sairastui eikä päässyt tulemaan. Jos ei olisi ollut lippua valmiina, olisin matkustanut Mostarista Sarajevoon. Tämä olisi muutenkin ollut järkevää matkustusaikojen kannalta. Jos päätätte matkustaa Mostariin, voin suositella majoituksena Hostel Fig -nimistä paikkaa. Linkki vie Booking.comin sivuille, mutta hostelli löytyy myös Facebookista. Tämä oli puhtain näkemäni hostelli, omistajaperhe oli todella mukava ja tunnelma oli kotoisa. Myös viikunoita sai syödä pihassa olevasta puusta 🙂

Belgrad

Suurkaupunki, josta löytyy elämää. Itse kaupunkiin riittää kyllä päivä-pari, mutta sieltä pääsee kätevästi kulkemaan toisiin maihin ja kaupunkeihin. Bussiasema on auki 24/7 ja sieltä saa hyvää palvelua. Belgradista Podgoricaan menee Euroopan kauneimmaksi junamatkaksi tituleerattu, reilun 10 tunnin reitti. Reitti kulkee pitkin vuoristoja ja Googlettamalla löytyy upeita kuvia. Olisin halunnut mennä tämän (päiväsaikaan), mutta ratayhteys oli osittain poikki. Tapasin yhden reissaajan, joka oli matkustanut ko. reitin muutama päivä ennen minua, eikä hän suositellut sitä bussien ja junien vaihtojen takia. Parhaat maisematkin jäävät kuulemma näkemättä. Kuulin myös juttua, että reitillä oli romahtanut yksi tunneli ja kerran juna oli jäänyt jumiin kolmeksi päiväksi vuoren huipulle. Valitsin sitten yöbussin Podgoricaan..

Podgorica

Täällä tuli käytyä aika hätäisesti, sillä seuraavana aamuna lähti lento kohti Prahaa. Kaupunki on todella pieni, joten päivä on kyllä ihan maksimiaika tälle kaupungille. Vieressä on Budva ja Kotor, jossa kannattaa (kuulemma) ehdottomasti käydä. Harmittaa kyllä vähän etten varannut enemmän aikaa tänne, sillä luonto näytti huikealta! Paljon vuoria ja vehreyttä.

Praha

Noniin, viimeinen ja kallein etappi. Loppuhuipennuksena oli hemmotteluloma serkun kanssa, jonka kanssa yövyimme hotellissa, shoppailimme vähän ja söimme (liian paljon) sushia. Prahassa emme varsinaisesti spottailleet nähtävyyksiä, vaan nautimme kaupungista ihan rennolla otteella. Sieltä löytyi Letná Park, jonne pääsee julkisilla (nousu on aika pitkä ja jyrkkä) ja siellä voi käveleksiä ympäri puistoa, ihmetellä nähtävyyksiä ja luontoa. Näköalatorni ja joku peilisalikin sieltä ainakin löytyi. Kävelimme polkua pitkin ylhäältä alas, seuraavalle pysäkille. Matkan varrella törmäsimme taidegalleriaan, jossa oli ihan hiukeita töitä ja koko paikka oli laitettu ihan viimeisen päälle! Opastekylttejä tänne löytyi näköalatornin luota.

Prahassa oli kyllä uskomattoman paljon koristeellisia rakennuksia, suihkulähteitä ym. Jäi sellainen vaikutelma, että prahalaiset pitävät mystiikasta. Sitä oli joka puolella, kuten myös uskonnollisia teoksia ja patsaita. Löydettiin (taas sattumalta) vahamuseo Astronimisen kellon läheltä ja menimme käymään siellä. Se ei maksanut montaa euroa ja oli ihan mielenkiintoinen paikka. Aika pieni, mutta paljon merkkihenkilöitä oli ikuistettu ja muutama Madame Thussaudsin vahaukkokin löytyi. Pääsin siellä drinksuille George Clooneyn kanssa, iik! 😀

Sellainen tiivistelmä, toivottavasti joku saa jotain vinkkejä tällaista reissua varten 🙂

thumb_IMG_4709_1024.jpg

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.