Eteeriset öljyt, Yleinen

Verkostomarkkinointi

Meinasin kysyä Facebook-sivuilla, millaisia mielipiteitä verkostomarkkinointi herättää. Minulla alkoi tulla ajatuksia niin paljon, että päätin kirjoittaa aiheesta ihan blogitekstin. Verkostomarkkinoinnilla on ollut pitkään huono maine ja kaikki toimijat kategorioitiin usein sarjaan pyramidihuijaus. Onneksi nämä ennakkoluulot alkavat pikkuhiljaa karista ihmisten mielistä ja verkostomarkkinointi on tänä päivänä yleisesti hyväksytty toimiala. Suomi.fi on tehnyt aiheesta hyvän esittelyn, pääset lukemaan sen tästä.

Jokainen on varmasti törmännyt johonkin suoramyynti- tai verkostomarkkinointiyritykseen, sillä Suomessakin on paljon todella tunnettuja: Oriflame, Nosh, PartyLite (ei toimi enää Pohjoismaissa), Tupperware, Arctic Nutrition, Perfect Home ja niin edelleen. Jos verkostomarkkinointia miettii tulonlähteenä, niin tärkeintä on löytää itselleen se oma juttu. Aihe vaatii panostusta ja tietysti mielenkiintoa tuotteita ja yritystä kohtaan. Minä kerron omista kokemuksistani, pohjautuen kokemukseeni Young Livingistä. Teksti on minun omaa ajatuksen virtaa, eikä edusta Young Livingin tai minkään muun verkostomarkkinointiyrityksen mielipiteitä tai arvoja.

KAUPPAPAIKKA – Perinteisesti verkostomarkkinointi on tarkoittanut kotikutsuja, mutta ajan henki on sellainen ettei niitä juurikaan järjestetä. Tuotteet ostetaan Young Livingin verkkokaupasta tai jälleenmyyjän omasta verkkokaupasta. Jotkut jälleenmyyjät saattavat myydä yksittäisiä öljyjä tai muita tuotteita hoitolasta tai myymälästä, jossa on myös muita palveluita tai tuotteita tarjolla. Young Living tarjoaa kaikille jälleenmyyjille ilmaisen verkkokaupan, josta kuka tahansa voi käydä ostamassa haluamansa tuotteet. Verkkokaupat on yleistyneet rajusti ja niistä ostaminen taitaa olla suositumpaa kuin perinteisestä kivijalasta. Young Livingin tuotteiden käyttäminen ei edellytä tuotteiden myyntiä, vaikka liittyykin jäseneksi. Suurin osa Young Livingin jäsenistä käyttääkin tuotteita vain itse, sillä tuotteet saa edullisemmin. Jäseneksi kannattaa siis liittyä, vaikka tilaisi tuotteita vain yhden kerran. Samalla saa itselleen kaikki mahdollisuudet lähteä hankkimaan lisätuloja tai jopa päätyötä.

MARKKINOINTI – Verkostomarkkinoinnissa markkinointi tapahtuu pääsääntöisesti puskaradion kautta, eli tänä päivänä se on hyvin pitkälti sosiaalinen media. Ambassadorit, bloggaajat ja affiliatet ovat suosittuja markkinointikanavia (muillekin kuin verkostomarkkinointiyrityksille) ja se tulee nousemaan vielä enemmän suosioon. Iän kaiken kaverille on kerrottu, kun on löydetty joku hyvä tuote ja kaveri kiinnostuu siitä. Sitten se kaveri kertoo kaverilleen ja kaverin kaverin kaveri kaverilleen ja niin edelleen. Mielestäni kaikkien tunnettujan tuotteiden suosio perustuu tähän. Ei hyvää brändiä rakenneta huonolla tuotteella ja kaverin suosittelu on kaikista tehokkain markkinointikeino. Moni aloittava verkostomarkkinoija on kuitenkin harmittavasti sortunut tuputtamiseen ja aggressiiviseen myyntiin. Tämä on mustannut tehokkaasti kaikkien VM-yritysten mainetta, mutta onneksi siihenkin on tullut asennemuutosta puolin ja toisin. Minä ja moni muu tekee markkinointia pääsääntöisesti somessa ja se mahdollistaa paljon. Sieltä tavoittaa ihmiset, jotka ovat aihepiiristä kiinnostuneita, sitten vaihdetaan muutama sana ja homma jatkuu tai jää siihen.

TUOTTEET JA TUOTETUKI – Nämä ovat homman suola. Omiin kokemuksiin pohjautuen, tuotteet ovat laadukkaita. Kun tuotteen ostaa Young Livingiltä, niin kaupan päälle tulee älyttömän hyvä tuotetuki. Käyttöohjeita ym. voi kysyä ja takuulla saa vastauksen. Monesti mukana on hyväntekeväisyyttä. Esimerkiksi Young Livingillä on hyväntekeväisyyssäätiö, johon voi halutessaan lahjoittaa rahaa. Tämä on siis täysin vapaaehtoista ja mielestäni kertoo yrityksen arvoista. Young Livingillä on myös oma Seed to Seel -lupaus, joka takaa että raaka-aineet on kasvatettu ja tuotteet valmistettu puhtaasti, kestävästi ja eettisesti. Minulle tuotteen valmistusprosessin eettisyys on todella tärkeä asia. Jos voin välttää lapsi- tai riistotyövoimalla tehtyjä tuotteita, niin teen sen ilomielin. Myös raaka-aineiden laadukkuus on tärkeää. Haluan käyttää rahani aitoon tuotteeseen; en kopioon, synteettiseen tai laimennettuun tököttiin. Young Livingin tuotteet ovat siis helppo valinta minulle, sillä tuotevalikoima on laaja ja minun ei tarvitse selvittää joka tuotteesta onko siinä haitallisia ainesosia, missä se on valmistettu jne. Voin hyvillä mielin ostaa tuotteen sekä suositella sitä muille, ja olla varma että se on valmistettu ihmisiä ja luontoa kunnioittaen. Alusta loppuun.

YRITTÄJYYS – Jos on miettinyt yrittäjyyttä, niin verkostomarkkinointi on aika helppo väylä lähteä kokeilemaan miltä se tuntuu. Ympärillä on ihmisiä, jotka neuvovat ja tukevat ja verkostomarkkinointia voi tehdä sivutoimisesti. Tarjolla on valmiit tuotteet ja ainakin Young Livingillä tuotekoulutusta, liiketoimintakoulutusta, luentoja, seminaareja ja vaikka mitä. Kaikki pienellä kynnyksellä, ilman vaatimuksia. Suurin osa koulutuksista on ilmaisia.

IHMISET – Verkostomarkkinoinnin ja Young Livingin mukana on tullut paljon uusia tuttavuuksia. Ja vaikka ei tuntisikaan, niin apua saa ja vastaanotto on positiivista. Muutenkin yleishenki on positiivista, tsemppaavaa ja iloista. Sanotaan, että asenne tarttuu ja itsensä kannattaa ympäröidä hyvillä ihmisillä. Tämä toteutuu takuuvarmasti Young Livingissä. Vaikka jokainen toimii itsenäisesti, niin silti touhutaan yhdessä.

MAHDOLLISUUDET – Ansaintamahdollisuudet ovat hyvät. Toki menestys vaatii työtä, mutta mikäpä homma ei sitä vaatisi? Moni Young Livingillä on käyttänyt tuotteita itse jopa muutaman vuoden ja sitten on iskenyt kipinä lähteä tekemään liiketoimintaa. Aloittaa voi siis koska tahansa, tai olla aloittamatta. Koulutuksiin ja tapahtumiin voi osallistua oman mielenkiinnon ja ajan mukaan, velvoitteita ei ole. Jos oikein innostuu asiasta, niin koulutuksia ja uuden oppimista kyllä riittää!

VAPAUS – Vapaus määrittää aika ja paikka milloin ja missä tehdä liiketoimintaa. Miten myyntiä ja markkinointia tekee, on aika vapaata myös. Tuotteista voi kertoa livenä, somessa, Zoomissa jne. Tuotteita voi myydä oman verkkokaupan kautta, Young Livingin valmiin verkkokauppapohjan kautta tai tehdä jäsenhankintaa. Minä on olen keskittynyt someen ja jäsenhankintaan. Tarkemmin sanottuna ihmisiin, jotka ovat kiinnostuneita liiketoiminnasta. Minulla on yrittäjän sielu ja haluan tukea yrittäjyyttä, sehän tätä maata pitää pystyssä. Olisi mahtavaa saada iso, yrittäjähenkinen tiimi jonka kanssa sparrailla ja vaihtaa ajatuksia. Ja johan minä olen saanutkin, sillä Young Livingin porukka on yhteisöllistä ja positiivista porukkaa. Perimmäisenä ajatuksena tälle kaikelle on kuitenkin se, että ihmiset saavat hyvinvointia koteihin ja voivat elää kemikaalittomampaa elämää.

Tästähän tulikin pitkä teksti. Jos sinua kiinnostaa öljyily ja/tai verkostomarkkinointi, niin ota ihmeessä minuun yhteyttä tai liity suoraan verkkosivujeni kautta! Aloitetaan jutustelulla tuotteista ja edetään askel kerrallaan sinun tahtiin. Kaikkea kannattaa aina kokeilla, koskaan ei voi tietää milloin törmää johonkin upeaan juttuun 🙂

Loppuun vielä kuva Young Livingin Ranskassa sijaitsevasta laventelipellosta. Tuolla menen käymään vielä joku päivä, sillä Young Livingin maatiloilla voi vierailla kuka tahansa!

Terveisin Jonna, tyytyväinen verkostomarkkinoija ja Young Livingin itsenäinen jälleenmyyjä, ID 26020400

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.