DIY, Sisustus

DIY Pomanderi

Pomanderi oli uusi termi minulle. Yleensä olen tätä jouluista koristetta kutsunut ”sellaiseksi neilikka-mandariinijutuksi”. Pomanderi on todella helppo tehdä ja siitä saa kauniin, tuoksuvan koristeen esimerkiksi joulupöytään tai asetelmiin. Löysin hedelmäkorista kuivahtaneen mandariinin, joka ei ollut enää syömäkelpoinen. Kokeilin onnistuuko pomanderi siitä ja kyllä se onnistuu siinä missä tuoreestakin. Tuoksu ei tosin ole niin vahva, kuin tuoreesta sitrushedelmästä tehtynä.

Tarvikkeet: kokonaisia neilikoita, hammastikku reikien tökkimistä varten ja mandariini tai jokin muu sitrushedelmä. Jotkut tekevät näitä myös omenista.

Hammastikulla tökitään vaan reikiä mandariinin kylkeen ja perään neilikka. Laitoin neilikat epäsymmetrisesti, mutta niitä voi laittaa vaikka riviin tai tehdä muita kuvioita. Hedelmät kutistuvat kuivuessaan, joten kannattaa jättää vähän väliä neilikoihin, etteivät ne mene ihan sumppuun.

Sitrushedelmä kuulemma säilyy paremmin, jos sen kuorelle puristaa hedelmämehua (siis hedelmästä itsestään). Puristelin tätä vähän kasaan, ainakin tuoksu tulee paremmin esille! Mietin myös, että pomanderin tuoksua voisi buustata eteerisillä öljyillä. Taidankin kokeilla, kunhan tuoksu vähenee.

Laitoin oman pomanderini jouluiseen asetelmaan kynttiläpurkkiin. Kaveriksi tuli kanelitangon pätkiä, kuivattuja tähtianiksia ja limeviipaleita. Kuivattujen limeviipaleiden teko-ohje löytyy täältä: klik!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.